Leren van de ijzeren eeuw

Blog door Jacco van den Berg

De ijzeren eeuwMet verwondering, verbazing maar bovenal met plezier kijk ik vrijdagavond naar de TV-serie De IJzeren Eeuw. In deze eeuw, de negentiende, gaat ons land flink op de schop. Ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen leggen dan de basis voor het moderne Nederland zoals dat we nu kennen.

Aflevering vijf ging over de Rotterdamse haven, pijler van de Nederlandse economie. Meer dan 150 jaar geleden weet zakenman Lodewijk Pincoffs samen met vriend en bankier Marten Mees de oude elite en de gemeente mee te krijgen in een unieke publiek-private samenwerking. Hij bouwt de havens en bruggen en spoorlijnen worden dwars door de oude stad aangelegd. Rotterdam verandert van een slaperige provinciestad in een wereldhaven. Klik hier voor aflevering 6 van De IJzeren  Eeuw, het geheim van Rotterdam.

Rotterdamse ondernemers 1850 - 1950Ik keek uit naar deze uitzending. Twee jaar geleden las ik namelijk het boek Rotterdamse Ondernemers 1850-1950. In dit boek lees je hoe accountant Moret, de advocaat Dutilh, jeneverstoker Henkes, de bioscoopexploitant Tuschinsky en velen anderen in een eeuw tijd Rotterdam groot hebben gemaakt. Zij en de hierboven genoemde Pincoffs, de havenbaronnen Van Beuningen en Van der Vorm en de bankiers Mees en Van de Mandele leidden niet alleen hun ondernemingen, maar hebben zich ook op sociaal-cultureel vlak laten gelden. Het is maar de vraag of zonder hun initiatieven en samenwerking in 1937 De Kuip was gebouwd. Of dat Rotterdam over een universiteit zou beschikken en het museum Boijmans Van Beuningen over zo’n mooie kunstcollectie. Al lezende kwam er als Rotterdammer achter dat ik de ondernemersgeschiedenis van mijn stad niet goed ken!

persoonlijke ontwikkeling groeiNiet alleen geschiedenis geniet mijn aandacht maar ook de ontwikkeling van mensen. In mijn blog Voor persoonlijke ontwikkeling is moed nodig schreef ik dat mensen zich pas echt gaan ontwikkelen als zij zich buiten hun comfort zone (gaan) begeven en dat daar moed voor nodig is. Bovengenoemde Rotterdamse ondernemers beschikten ontegenzeggelijk over flinke porties moed. Zij hadden echter ook grootste ideeën, een visie, een droom. Laat daar aan het einde van de vorige eeuw nu de goeroe van de management goeroes, Stephen Covey, een boek, The 7 habits of highly effective people, over geschreven hebben! Eén van zijn wijze leerlessen is: begin met het einde in gedachte. (‘vision what you want in the future so that you know concretely what to make a reality’). Hij stelt dat als je het eindresultaat goed voor ogen hebt, je in staat bent goede beslissingen te nemen terwijl je nog onderweg bent en een lange weg te gaan hebt. Volgens hem kun je dan pas focus blijven houden en weet je het hoofd te bieden aan storingen, verleidingen en tegenslagen en ga je doende leren.

Zou Stephen Covey zich hebben laten inspireren door onze Rotterdamse ondernemers?

jacco van den berg
Geschreven door Jacco van den Berg

Lees ook > Voor persoonlijke ontwikkeling is groei nodig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s