Stop met leren, ga aan het werk!

Blog door Marcel de Leeuwe

masieElk jaar ontwerpt Elliott Masie een intensieve leerervaring, dit jaar voor 1671 learning professionals die vanuit de hele wereld naar Orlando kwamen. Marcel de Leeuwe nam ook dit jaar weer deel aan Learning 2014 en beschrijft wat hij dit jaar zag en juist niet zag in de wereld van e-Learning.

Sprankelende leerervaring in Orlando

Het team van Masie heeft oog voor detail en weet voor een grote groep een afwisselende en gepersonaliseerde leerervaring te bieden. Het event start op zondagavond en eindigt op woensdag en biedt een groot aantal verschillende manieren om te leren over e-Learning. Je kunt je laten coachen door iemand onder de 30, je kijkt naar interviews op het hoofdpodium met mensen die het verschil maken zoals Sir Ken Robinson, je kunt banden verwisselen in een pitstop, je gaat naar een Abbaparty, je praat bij met mensen in de bookstore, je hoort een praktijkverhaal of krijgt een kijkje achter de schermen bij Disney. Masie slaagt er goed in om mensen, expertise en verhalen bij elkaar te krijgen. De verbinding wordt gelegd.

Wat draag je als HR professional bij?

Op veel verschillende momenten bleek dat de wereld van learning in de Verenigde Staten anders is dan bij ons. Bij sommige organisaties bij ons richten hele opleidingsafdelingen zich op het maken van kwalitatief goed lesmateriaal (ook e-Learning) of vormen een makelaarsfunctie waarbij ze de vraag van de interne klant koppelen aan het aanbod van interne en externe aanbieders van trainingen en e-Learning zelfstudiemodules. De focus ligt erg op het trainen en leren van mensen.

kennedy

In de VS vraagt iedere opleider wat hij met leren, trainen en opleiden kan bijdragen aan de organisatie. Dit deed me denken aan de uitspraak van Kennedy. Op die manier maken ze duidelijk wat de waarde van leren kan zijn op de organisatie. Dan ben je ook relevanter en minder inwisselbaar als een cursusmakelaar.

Het gaat niet om het leren maar om het werken!

disneyDe focus lag niet op leermateriaal, de focus lag niet op MOOC’s, de focus lag op het zo goed mogelijk helpen van de professional bij het uitvoeren van zijn werktaken. Ik bezocht Disney en kreeg in de parken een blik achter de schermen. Daar proberen ze alle 130.000 werknemers (‘cast members’) zo goed mogelijk te ondersteunen bij het uitvoeren van hun werk. Niet alleen door het aanbieden van slimme leerprogramma’s en trainingen maar ook door op de werkplek de juiste informatie op het juiste moment aan te bieden. Op heel veel momenten is het voldoende om de juiste informatie te krijgen in plaats van het opstarten van een leertraject. Werknemers worden op verschillende manieren geprikkeld, door posters, berichten, korte instructie, visuele guides, etc.

Agile Learning & performance support

Bob Mosher en Conrad Gottfredson werken nauw met Masie samen en hebben twee extra sessies voor de Nederlandse delegatie verzorgd. Deze twee Amerikanen hebben een prima boek geschreven ‘Innovative Performance Support’ waarbij ze praktische inzichten geven over de manier waarop je een organisatie optimaal kunt ondersteunen bij het realiseren van hun doelen. Zie ook een review van hun boek. Bob en Con laten zien dat een lerende organisatie meer behelst dan het aanbieden van trainingen en leermateriaal. De leercultuur van een organisatie zou moeten aansluiten op de snel veranderende en complexe werkelijkheid.

Het leren zou ‘agile’ moeten zijn, veel beweeglijker

Hierbij zorg je voor een grotere autonomie van de lerende professional en bied je een breed pallet van leerinterventies en ondersteuning voor de werktaak aan. De start van het ontwerp vanuit een instructional designer zou moeten zijn het toepassen van de kennis in de werkpraktijk.

5 moments of need

Bob Mosher heeft lang voor Microsoft gewerkt en was daar verantwoordelijk voor de certificeringen die Microsoft toekent (zoals bijvoorbeeld MCSE. Hij geeft aan dat certificering steeds minder betekenisvol is. Enerzijds door de zeer snelle ontwikkelingen in de technologie maar ook doordat een behaald papier door het maken van meerkeuzevragen niet veel zegt over de performance van iemand op de werkvloer. Organisaties willen graag dat het werk beter, sneller, effectiever en/of met meer betrokkenheid wordt gedaan.

Bob heeft het in het verleden vaak gehad over de ‘5 moments of need, nu heeft hij het meer over het centraal stellen van Apply en daar dan interventies bij zoeken.

applyDe ‘5 moments of need’ geven wel heel goed de stappen aan die iemand zet bij het leren en gebruiken van informatie tijdens het uitvoeren van de werktaak.

De 5 moments of need:

 1. Als we iets voor het eerst leren
 2. Als we meer willen leren
 3. Als we iets willen toepassen en/of herinneren
 4. Als iets fout gaat
 5. Als er iets veranderd

De twee eerste vallen onder formele instructie, de drie laatste vallen onder performance support.

Als we gaan ontwerpen voor deze 5 momenten dan kunnen we onderstaande aanpak gebruiken:

5moments

Hierbij starten we met ontwerpen vanuit de ‘moment of need’. De stappen steps en Deeper details brengt informatie naar de werkplek, de stappen hoger en lager zijn echte leeractiviteiten.

Wat hoor ik niet?

Behalve de nadruk op performance en de business waren een paar onderwerpen die vaak terugkwamen:

 • inzet van video binnen leren en informeren;
 •  agile ontwerpen en ontwikkelen (Scrum etc.);
 • gamification;
 • certificering en badges (en worsteling hiermee).

Sommige onderwerpen waren een ‘normaal’ onderdeel geworden van elk ontwerp. Dit waren bijvoorbeeld:

 • storytelling;
 • mobiel leren.

Een aantal onderwerpen zijn niet met veel nadruk op Learning 2014 naar voren gekomen zoals:

 • social learning;
 • zelfgeorganiseerd leren;
 • TinCan API;
 • MOOC’s;
 • gamebased learning;
 • leeromgevingen.

Weer is het team van Masie erin geslaagd om mij te inspireren en te betrekken bij relevante ontwikkelingen binnen leren. Graag hoor ik je reactie op bovenstaande blog, herken je de focus op de waarde van leren voor de organisatie. Of juist niet? Bij deze ook alvast de uitnodiging om volgend jaar mee te gaan naar Learning 2015.

Content van Learning 2014 vind je op de site van Masie. Ook op de persoonlijke blog van Marcel vind je verslagen van Learning 2014.

marceldeleeuweDoor Marcel de Leeuwe

Advertisement

One response to “Stop met leren, ga aan het werk!

 1. Pingback: Terugblik Masie event Learning 2014·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s