Blijf geen rondjes draaien in de cirkel van 8

U kent ze wel, personen die (‘heerlijk’) in de slachtofferrol duiken. Zij stellen zich afhankelijk, vragend, machteloos en beschuldigend op en hebben alleen maar verwachtingen van anderen. Ze zijn zich er nog onvoldoende van bewust dat als er één vinger naar een ander wijst, er drie vingers naar henzelf wijzen. Zij blijven steken in de onderste cirkel van het cijfer 8 waardoor hun gevoel van machteloosheid groter wordt en als ook hun frustratie en verbittering.shutterstock_168478490

Hoe nu deze cirkel (misschien is spiraal naar beneden een beter woord!) te doorbreken en de persoon uit te dagen de eigen verantwoordelijkheid op te pakken?

Het is de uitdaging om van zo’n ‘slachtoffer’ een krachtig persoon te maken die zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Als ik zo iemand ga coachen, laat ik ‘m vaak onderstaand gedicht (bron onbekend) lezen. Ik ga dan koffie halen en dat duurt in zo’n geval langer dan als strikt nodig is om een kopje te tappen!

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
Blijf ik krijgen wat ik altijd heb gekregen.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan
Blijft me overkomen wat me altijd is overkomen.

Zij die wachten zijn altijd te laat

Afhankelijk van hoe snel kwartjes vallen, is gedrag en houding dat op het nemen van verantwoordelijkheid duidt (bovenste cirkel van de 8) een volgend onderwerp van het coachgesprek / coachtraject. Hierbij gebruik ik vaak andere cirkels, de cirkels van invloed en betrokkenheid van Covey. In de cirkel van betrokkenheid bevinden zich zaken waarop individuen niet echt invloed op kunnen uitoefenen. De zaken waar personen wel wat over te zeggen hebben, vallen in de cirkel van invloed. Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels de gecoachten de meeste tijd en energie besteden, houd ik hen als coach een spiegel voor. Is het zo eenvoudig? Volgens mij wel. Zij die (af)wachten, zijn immers altijd te laat.

vandenbergDoor Jacco van den Berg

Jacco schreef ook:
> Stop te hollen als een dolle

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s