Blijf zuinig op de oudere medewerker

Blog door Jacco van den Berg

In 2000 schreef ik in het Algemeen Dagblad het artikel Zuinig zijn op de oudere medewerker. Als vijfendertigjarige meende ik in de pen te moeten klimmen over het toen heersende beeld van de productiviteit en weer- en wendbaarheid van oudere medewerkers. 

shutterstock_85385062We zijn nu bijna vijftien jaar verder en ik denk dat het beeld wel positief is veranderd. Maar dat ouderen door de ontgroening en vergrijzing in 2010 bijna een baangarantie zouden hebben, is zeker niet het geval. De huidige crisis gooit roet in het eten en de reden dat ouderen langer moeten werken is vooral ingegeven door de nakende onbetaalbaarheid van ons pensioenstelsel. Ook heeft de automatisering en robotisering een moordend tempo. Op een  NVP lezing zette een futuroloog met de volgende prikkelende uitspraak de discussie op scherp: binnen vijf jaar is de directiesecretaresse vervangen door een APP.

Toch kan een kraantje niet vanuit India gerepareerd worden en moet verzorging aan bed toch echt ter plekke plaatsvinden. Daarom zijn er talloze initiatieven om ouderen duurzaam te ontwikkelen waardoor zij goed en met plezier blijven presteren. 

Pas takenpakket aan of juist de omgeving

Autofabrikant BMW heeft in de assemblagehal in het Beierse Dingolfing speciaal voor de oudere medewerkers een nieuwe productielijn neergezet. BMW ziet de gemiddelde leeftijd van de medewerkers de komende jaren stijgen van nu 39 naar 47 jaar in 2017 en om die reden zocht men er naar manieren om de fysieke belasting en kans op fouten te verminderen. Er kwamen aanpassingen als betere verlichting, grotere letters op computerschermen en vergrootglazen om de ogen te ontlasten. Houten vloeren, speciale schoenen en krukken zijn er om klachten aan benen en voeten tegen te gaan.

Robots hebben zware en monotone taken overgenomen, één productielijn draait wat langzamer. Ook is er een rotatiesysteem zodat werknemers afwisselend weinig, gemiddeld en zwaarder belastend werk doen. De kosten waren met 40.000 euro minimaal, terwijl de productiviteit al binnen een jaar steeg met 7 procent. Na twee jaar was het verzuim binnen deze groep ouderen gedaald naar 2 procent.shutterstock_136754138

Het zelf je werk samenstellen naar eigen mogelijkheden en interesse, jobcrafting, is geen hype. Jobcrafting gaat uit van het principe dat oplossingen voor inzetbaarheidrisico’s in het werk zelf te vinden zijn. Dit is bij uitstek ook geschikt voor senioren. Door zelf veranderingen in de functietaken aan te brengen, raken medewerkers niet alleen meer bevlogen voor het werk, maar werken zij tegelijkertijd ook aan de eigen duurzame inzetbaarheid. De werkgever kan daarin ook iets betekenen voor de oudere werknemer, bijvoorbeeld in de werkomgeving.

Uitzendbureau Tempo Team kwam in 2011 met het televisiespotje waarin jonge lassers al telefonerend en headbangend een schip aan elkaar aan het lassen waren. Bij de doop  valt het jacht  echter compleet uit elkaar. De boodschap: gelukkig is daar nog een oude rot met twintig jaar laservaring, die de jonge honden het vak leert. Dit spotje geeft natuurlijk aan dat nu en in de komende decennia oudere werknemers vooral in technische branches erg nodig zijn om kennis en ervaring te delen met op de arbeidsmarkt toetredende en minder ervaren medewerkers. Zij beschikken over een schat aan gerijpte kennis en werk- en levenservaring daar waar jongeren vaak nog moeten leren werken.

Vitale, weerbare en wendbare krachtenshutterstock_120377020

Met het oog op het langer in dienst houden van werknemers is aandacht voor vitaliteit belangrijk, zo ook voor GGz  Breburg. De organisatie besteedt veel tijd en aandacht aan het vergroten van die vitaliteit met als doel het ‘moeten’ om te zetten in ‘willen’. Zij biedt hulp aan mensen met psychiatrische en/of ernstige psychosociale problemen en is een belangrijke werkgever in Noord-Brabant.

De organisatie heeft een vitaliteitscentrum opgericht, dat HR- en managementtrainingen, coaching, supervisie en loopbaancoaching biedt. Medewerkers zijn verantwoordelijk voor hun eigen vitaliteit, zo is de gedachte. Het dagelijks direct en indirect bezig zijn met de zorg voor anderen kan soms zwaar zijn en GGz Breburg vindt het belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten. Via de leefstijlportal Fitinmind, een landelijk initiatief om de mentale vitaliteit te stimuleren, is hun mentale fitheid positief te beïnvloeden. Alle medewerkers hebben toegang tot deze portal. Het bevorderen van een gezonde leefstijl vindt er plaats met tests, tips, oefeningen, trainingen over ontspanning en aandacht voor het lichaam en de leefstijl.

Aan de hand van alledaagse toepassingen van vitaliteit in de thuis- en werkomgeving worden deelnemers geprikkeld om in actie te komen en aan hun vitaliteit te (gaan) werken. GGz Breburg streeft naar een vitale organisatie met een gezond werkklimaat en goede arbeidsomstandigheden. Ook is de organisatie bezig gezondheidsmanagement in te voeren en investeert ze in een goede en gezonde werkomgeving.

In sommige branches zijn oudere medewerkers keihard nodig zijn en dat zal in de toekomst zeker zo blijven. Nu er een beetje licht gloort aan de einde van de crisistunnel is het belangrijk dat te realiseren en als organisatie er op te anticiperen. 

vandenbergDoor Jacco van den Berg
Hij schreef voor allesoverdelerendeorganisatie.nl ook:
> Levensfasegericht HR beleid is gewoon HR beleid
> Jong en oud, leren van en met elkaar

One response to “Blijf zuinig op de oudere medewerker

  1. Pingback: De meest gemaakte fout bij het evalueren van training |·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s